tr en
Demo Site

Gebelik Döneminde Hafta Hafta Olan Gelişmeler

Gebelik Döneminde Hafta Hafta Olan Gelişmeler

Gebelik Döneminde Hafta Hafta Olan Gelişmeler

Anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında, gebelik sürecinde yaşanan gelişmeler gelmektedir. Özellikle ilk kez anne olacak kişiler için gebelik döneminde hafta hafta olan gelişmeler daha fazla merak edilen durumlardandır. Sizler için  bu yazımızda anne karnındaki bebeğin hafta hafta gelişimlerini ele aldık…

 1. Trimester Dönemi

Hamileliğin 1. Haftasından başlayarak, 13. Haftasına kadar olan dönme verilen isimdir. 1. Trimester döneminde, bu dönemde anne adayının hamileliği 5. Haftadan sonra artık kesinleşir. Bu dönemde gebelikte sorun olup olmadığını detaylı bir şekilde görüntülemek için  mutlaka ultrason görüntüleri alınmalıdır. Ayrıca bu dönemde bebek çok küçüktür ve dönemin başlarında, bebeğin kalp atışları duyulmayabilir. Bu nedenle endişe etmenize gerek yoktur.

 2. Trimester Dönemi

14. Hafta ile 27. Haftalık gebelik dönemidir. Bu haftalarda mide bulantıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi durumlar anne adayında sık görülebilir. Ama endişelenmenizi gerektiren bir durum yoktur. Bu nedenle anne adayları bol su içmeli ve beslenmesine özen göstermelidir. Bebeğin kalp atışları 2. Timester döneminde belirgin olarak duyulur. Bebek bu dönemin sonunda artık nerede ise bir mısır büyüklüğüne erişir. Bu dönemde daha sık bir şekilde tahliller ve testler yapılır. Ayrıca anne adayı bebeğinin hareketlerini daha sık bir şekilde hissetmeye başlar. Artık bu dönemde bebeğin elleri ve yüzü daha belirgin hale gelir. Bu nedenle ultrason görüntüleri daha net olacaktır. Ayrıca anne adaylarında yorgunluk, uyku ve iştah artması görülür. Anne adayları kesinlikle beslenmesine daha fazla özen göstermelidir. Kırmızı et, beyaz et ve fosfor bakımından zengin olan gıdaların tüketimine daha fazla yoğunlu verilmelidir.

 3. Trimester Dönemi

28. İla 41 haftalık dönemi kapsar. Anne adaylarının karın bölgesi artık iyice belirgin hale gelecektir. Bebeğin kemikleri ve iç organları bu süreç içinde hızlıca gelişir. Anne karnındaki bebek bu dönemde annesinin sesine veya dışarıdan duyduğu seslere tepki verir. Hareketleri artık dışarıdan da görülmeye başlar. Bu dönemin 32. Haftasında doktor kontrolü vardır. Bebeğin boyu ve kilosu ölçülür. Ve yine bebeğin doğum şekli artık belli olur. Yani normal doğum veya sezaryen doğuma karar verilir.

32. Haftadan sonraki tüm haftalarda mutlaka bir kez doktor kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca bu dönemde anne adaylarında kasık ağrıları ve bel ağrıları yoğunlaşır. Gebelerde ayrıca mide yanması gibi durumları sık görülür. Yani endişelenecek bir durum yoktur. Bebeğin başı aşağıda olacak pozisyona gelir. Hamileliğin bu döneminde kilo artışları diğer haftalara göre daha fazla artar. Buna bağlı olarak ödem ve vücutta şişlik iyice belirginleşir. Bu nedenle tuz ve tuzlu yiyecek tüketimine ara verilmelidir. Daha kolay bir doğum için yürüyüş önerilir. Öte yandan artık bebeğin doğumu için hazırlıklara başlanmalıdır.

 

 

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By