tr en
Demo Site

Gebelik ve Doğum

Gebelik ve Doğum

Gebelik ve doğum doğanın sunduğu en önemli ve mucizevi olayların başında gelmektedir. Gebelik kadının en hassas dönemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gebelik dönemi içerisinde bazı noktalara dikkat etmek daha sağlıklı bir hamilelik geçirilmesine katkıda bulunur. Gebelikte rahat etmek ve sorunlarla boğuşmamak için dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar vardır..

Hafta Hafta Gebelik

Anne adayları için gebelik sürede son derece önemlidir. Bu nedenle her anne adayı gebelik süreci hakkında pek çok konu merak etmektedir. Sizler için aşağıda hafta hafta gebelik sürecini anlattık

1. hafta gebelik; 1 hafta gebelik döneminde yumurta döllenmesi ortaya çıkmaktadır. Hiçbir belirt, söz konusu değildir.

2. hafta gebelik; yumurtanın döllenmeye başlaması sürecidir. Bu süreçte artık yumurta ile sperm döllenmiştir. Ve yumurta ana rahmine doğru ilerlemeye başlar.

3. hafta gebelik; artık annen adayları 3. Hafta gebeliğe ulaştığında test yaptırabilirler. Bu dönemde hgc hormonunun yüksek olması nedeni ile yapılan testler pozitif çıkacaktır.

4. hafta gebelik; bu haftada bebeğin tüm organları artık gelişir. Bazı organları ise çalışmaya başlar. Anne adaylarında ise sürekli olarak mide bulantıları görülebilir. Embriyo nerede ise bir incir çekirdeği büyüklüğündedir.

5. hafta gebelik; 5. Hafta gebeliklerde embriyo hiç olmadığı kadar daha hızlı büyüyecektir. Annelerde yorgunluk görülebilir. Bebeğin boyu artık bir susam tanesi kadar diyebiliriz.

6. hafta gebelik; artık bu haftadan sonra bebeğin ağzı şekillenmeye başlayacaktır. Ayrıca kulaklar ve burunlar da gelişip, şekillenecektir. Kalp ritimlerinin ne kadar hızlı attığını ultrasonda duyabilirsiniz.

7. hafta gebelik; 7. Hafta gebeliklerde bebeğin baş kısmı oldukça hızlı gelişmektedir. Yaklaşık 2 cm boyundaki bebeğinizin beyin gelişimi bu dönemde arttığı için bol fosfor içeren gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin.

8. hafta gebelik; anne adaylarında sabah mide bulantıları her zamankine oranla daha fazla görülebilir. Bu dönemde bebeğin göz kapakları oluşur ve burnu şekillenmeye devam eder. Ayrıca bebeğin sindirim sistemi ve akciğerleri işlev göstermeye başlayacaktır.

9. hafta gebelik; bu hafta gebeliklerde bebeğin bedensel ve beyin gelişimi devam eder. Ama anne adayları bebekleri için her zaman beslenmesine dikkat etmelidir.

10. hafta gebelik; artık bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Boyu yaklaşık olarak 3 cm ye erişmiş durumda. Bebek ayak parmaklarını bu dönemde hareket ettirmeye başlayacaktır.

11. hafta gebelik; bu haftada anne adaylarında sık yaşanan mide bulantıları artık hafifleyecektir. Ayrıca anne adayları her zamankine göre daha canlı ve enerjik bir hale gelecektir.

12. hafta gebelik; artık anne adaylarında kilo alımları daha fazla görülür ve karın bölgesi daha fazla ortaya çıkmaya başlayacaktır.

13. hafta gebelik; bu dönemde göğsünüz süt vermeye hazırlanıyor. Dolayısı ile göğüs bölgesinde rahatsız edici durumlar olabilir. Panik yapmanıza gerek yoktur. Bebeğin gelişimi bu dönemde de devam etmektedir.

14. hafta gebelik; gebelik sürecinin en keyifli dönemine giriş yapmaya başladınız. Artık mide bulantıları, halsizlik veya diğer rahatsızlıklar azalacak ve hatta tamamen ortada kalkacaktır. 2. Trimestıra dönemi olarak adlandırılan döneme girmiş bulunuyorsunuz.

15. hafta gebelik; bu dönemde idrar yolu enfeksiyonları sık görülür. Bunun için günlük en az iki litre su içmeyi ihmal etmemeniz gerekir.

16. hafta gebelik dönemi; yaklaşık olarak 100 gr ağırlığında olan bebek 11 cm kadar boy oranına sahiptir. Artık 16.haftadan sonra inanılmaz hızlı bir şekilde büyümeye başlayacaktır.

17. hafta gebelik; 17. Hafta gebelikte bebeğiniz ağzını hareket ettirmeye başlıyor. Kaşları ve saçları bu dönemde artık oluşuyor.

18. hafta gebelik; bu dönemde anne adayları daha az tatlı tüketmeye özen göstermelidir. Ayrıca ağır kaldırmamaya da dikkat etmeleri şarttır.

19. haftalık gebelik; bu dönemde doktor çeşitli mineral ve vitamin destekleri sağlar.

20. hafta gebelik; 16 cm boyuna gelen bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 300 gr civarındadır. Artık kalp atışları eskisine göre daha sağlam olacaktır. Ayrıca beyin gelişimi bu dönemde artar.

21. hafta gebelik; 21 hafta gebelik anne adayları için son derece rahat ilerleyecektir. Bebeğin beyin ve vücut gelişimleri bu haftada da devam etmektedir.

22. hafta gebelik; bebeğin sağlığı açısından ve hücresel gelişimi açısından bolca vitamin ve mineral tüketilmesi önerilir.

23. hafta gebelik; bebeğin gelişimi devam ederken anne adaylarından kabızlık görülebilir. Bu durumda da mutlaka doktorunuza durumu izah etmeniz şarttır. Kabızlığa yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir.

24. hafta gebelik; bu süreçte artık bebeğiniz, 30 cm boyuna erişmiştir. Bebeğin görüntüsü tam gelişmiş bir bebek gibidir.

25. hafta gebelik; bu hafta anne adayları için doktor kontrolleri vardır. Vajinada kanamanın olup, olmadığına bakılır.

26. hafta hamilelik; 26. Haftalık gebeliklerde artık anne adayı günlük rutin yürüyüşlerine başlamalıdır. Yani artık yavaş yavaş kendini doğuma hazırlamalıdır.

27. hafta gebelik; bebeğin gelişimi devam eder. Anne adayında ise sürekli uyuma isteği oluşabilir. Gün içinde sık sık uyuyabilirsiniz.

28. hafta gebelik; bu dönemde bebeğin tüm hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Karın daralması nedeni ile bebeğinizi daha yakından hissetmeye başlayacaksınız.

29. hafta gebelik; artık bu dönemde bebeğin boyu 40 cm olmaya başlamıştır. Bebeğiniz tüm hızı ile büyüyor.

30. hafta gebelik; bebeğinizin akciğerleri ve beyni tüm hızı ile büyümeye devam ediyor. Ayrıca bebeğin ayak tırnakları da bu dönemde oluşmaya başladı.

31. hafta gebelik; bu dönemde sık sık kasılmalar meydana gelebilir. Bu vücudun doğuma hazırlığı olarak görülür.

32. hafta gebelik; bu dönemde artık bebeğin kemik gelişimi artmaktadır. Bebek daha fazla d vitaminine ihtiyaç duyar.

33. hafta gebelik; artık bebeğiniz görmeye ve duymaya başladı. Dışarıdan gelen seslere tepki vermeye başlayacaktır.

34. hafta gebelik; bu hafta artık bebeğinizin tüm hazırlıklarını hızlandırabilirsiniz. Çünkü çoğu bebek gününü beklemeden doğar.

35. hafta gebelik; bebeğinizin boyu artık çok uzadı, yaklaşık 45 cm boyuna ulaşmıştır. Artık doğuma hazır bir şekilde anne karnında gelişimini sürdürür.

36. hafta gebelik; artık doğuma vücudunuzu hazırlamaya başlamanız gerekiyor. Bu nedenle vücudunuz için bolca su tüketimi yapmalısınız. Yürüyüş yapmayı da ihmal etmemelisiniz.

37. hafta gebelik; çoğu bebek 37. Haftalıkken doğar. Bu nedenle kendinizi doğuma hazırlamanız tavsiye edilir. Öte yandan bebekte emme refleksi de gelişmiştir.

38. hafta gebelik; bu haftada göğüslerde sürekli sarı su gelir. Bu su bebeğin gelişimi için son derece önemlidir. Bebeğiniz doğduğunda artık bol bol emzirmeniz tavsiye edilir.

39. hafta gebelik; bu hafta artık doğum belirtileri sıklaşır. Dolayısı ile her an doğuma gidebilirsiniz. Kendinizi hazırlamanız gerekmektedir.

40. hafta gebelik; bu haftada artık doğum gerçekleşir. Anneler artık gebelik sürecini geride bırakıp, bebeğinin beslenmesi ile ilgilenmelidir.

Gebelik ve Doğum Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelik ve doğum sürecinde tüketilen gıdalar anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Demir, folik asit ve protein günlük olarak alınması gerekenler arasındadır. Bu açıdan zengin besinlerle beslenmek bebeğin büyümesi ve gelişmesi için oldukça önem teşkil etmektedir. Sote edilmiş sebze türleri bu dönemde sıklıkla tüketilmesi gerekir. Ayrıca lifli gıdaların düzenli olarak tüketilmesiyle kabızlık sorununun önüne geçilebilir. Bu dönemde iyi pişmemiş yumurta, çiğ et, pastörize peynir gibi risk yaratabilecek gıda türlerinden kesinlikle uzak durulması gerekir.

Gebelikte beslenme sürecinde ana öğünler kadar ara öğünlere de önem verilmesi gerekmektedir. Özellikle ara öğünleri çok daha sağlıklı bir şekilde düzenlemek için elma, armut, kuruyemiş gibi gıdalara yönelmek sağlıklı bir tercih olacaktır. Doyurucu bir ara öğün olan bu besinler gebelikte kilo kontrolü yapmanıza olanak sağlar.

Gebelik ve doğum süreci boyunca hem hamilelik boyunca hem de doğuma hazırlanırken rahat olunmalıdır. Egzersiz, bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında gelir. Düzenli egzersiz yapmak rahat ve kolay bir doğuma zemin hazırladığı kadar psikolojik ve fiziksel açıdan da oldukça faydalıdır. Gebelik dönemi için en uygun egzersizler arasında yoga, pilates, yürüyüş ve yüzme yer alır. Bu egzersizlerin dışında ağırlık kaldırma, koşu gibi spor çeşitlerinden uzak durulması gerektiğini belirtmekte fayda var.

Gebelik döneminde uyku düzeninin bozulması kadınların şikayet ettiği sorunların başında gelmektedir. Gebelik sürecinde en rahat uyku pozisyonu karın bölgesini yastıkla destekleyerek sol tarafa yatmak olacaktır. Öte yandan gündelik enerjinin karşılanması içi en az yedi saat uyumak gereklidir. Daha az uyumak yeterli dinlenememe, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetleri de beraberinde getirebilir.

Doğuma Nasıl Hazırlanılır?

Sağlıklı gebelik süreci geçirmek için anne adaylarının kendilerini doğuma hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazırlaması gerekmektedir. Doğumun nasıl olduğunu bilmek, bu konularda yanlış bilgilerden uzaklaşıp doğumun normal bir süreç olduğu fikrini benimsemek anne adaylarına rahat bir doğum yapmasında yardımcı olur. Özellikle çevreden duyulan zor doğum hikayeleri, gebelik sürecinde yaşanan sıkıntılar, doğum sürecini zorlu algılanmasına yol açar ve bu nedenle doğum korkusu yaşanabilir. Bu korkuya mahal vermemek için, doğuma kadının kendisini doğru hazırlaması ve mümkün olduğu kadar olumlu yaklaşması rahat bir doğum yapmak için oldukça önemlidir.

Gebelik ve doğum sırasında hem psikolojik hem de fiziksel nedenlerden ötürü kas gerginliği yaşanabilir. Kas gerginliğini önlemek için gevşeme egzersizleri yapmak, gerginliği azaltmak ve doğuma yardımcı olacak kasların çalışmasına katkı sağlayacaktır. Pelvis taban kaslarını kullanmayı öğrenmek rahat bir doğum süreci geçirilmesine yardımcı olurken hem anne hem de bebek sağlığı için önemlidir.

Gebelik sürecinde olan her anne adayı için doğru nefes almak doğum anı için sanılanın aksine çok daha önemlidir. Solunum egzersizleriyle göğüs kafesini ve karın kaslarını ayrı çalıştırarak nefesi daha bilinçli kullanmayı öğrenmek mümkündür. Nefes tutma, derin soluk alıp beklemek göğüs kafesiyle sık soluk alıp verme doğum sancısı sırasında kolaylık sağlar. Büyük ve derin nefesler ise ıkınma sürecinde etkilidir. Bebeğe oksijen ulaşmasını sağlamasının yanı sıra kasılma anında odaklanmaya da yardımcı olur.

Hayalindeki bebeğe kavuşacağı haberini alan anne adayının hem kendisinin güvenli bir gebelik geçirmesi hem de sağlıklı bir şekilde bebeğine kavuşabilmesi için gebelik süresinin düzenli olarak takip edilmesi gerekiyor. Gebelik sürecinin bazı dönemlerinde anne karnında ki bebeğe ve anne adayına yapılacak olan testler sağlıklı bir gelişim için büyük önem taşımaktadır. Down sendromundan nörolojik sorunlara kadar pek çok sorun henüz anne karnında iken tespit edilip gerekli önlemler alınabilmesine olanak sağlıyor.

Gebelik Süresince Yapılması Gereken Testler

40 Haftalık gebelik döneminde,son adet döngüsünün ilk gününden itibaren olmak üzere bütün vücudu etkileyen belirgin özellikler meydana gelebilmekte. Gebelik sürecinde yapılan düzenli kontroller, hem anne karnında ki bebeğin hem de anne adayının sağlığı açısından hayati öneme sahiptir.

Düzenli kontroller hamilelik boyunca anne ve bebeğin sağlığı için son derece önemlidir.Gebelik süreci takiplerinde, hamileliğin başından doğum sonrası süreç dahil bebeğin ve annenin durumunu değerlendirmek ,ebeveynleri bilgilendirmek ve oluşabilecek herhangi bir sorunun önüne geçmek maksadıyla testler, muayeneler ve ultrasonlar yapılmaktadır.

Anne adayında bulunan mevcut bazı hastalıkların,hamilelik sürecine bağlı oluşabilecek, önemli sağlık sorunlarının belirlenmesi ve önlemlerin zamanında doğru şekilde alınabilmesi bebekteki genetik bozuklukların, erken gebeliklerin tespit edilebilmesi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda doğumun doğru zamanda ve doğru koşullarda yapılabilmesi için gebelik süreci boyunca düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

Gebelik ve doğum sürecinin önceden planlanması, bu sürecin normal seyretmesini ve bebeğin sağlıklı olma şansını artırır, beklenmedik bazı risklerle karşılaşma olasılığını azaltır. Gebeliğin belirlendiği zamandan, en az 3 ay öncesine kadar olan süreçte kadın doğum doktorundan danışmanlık hizmeti alınması önerilmektedir. Anne adayının hastalık geçmişinin bilinmesi, kan tahlili ve ultrason sonuçlarına göre gebelik sürecind oluşabilecek riskler belirlenip engellenmeye çalışılır.

Tıp teknolojisindeki gelişmeler ve bilgi birikimi sayesinde, anne ile bebeğin yaşamını tehdit edebilecek pek çok problem, hamileliğin henüz ilk haftalarında bile belirlenebiliyor. Bu sebeple gebelik takibine gebelik tespit edildiği andan itibaren başlanmalıdır. Gebelik süresince yapılması gereken, tüm dünyaca benimsenmiş ve bir kısmı olmazsa olmazların arasına girmiş bir dizi tetkik ve takip programları bulunuyor. Gebeliğin 32. haftasına kadar en az ayda bir, 32-36. haftalarında iki haftada bir ve 36. haftadan doğuma kadar haftada bir takip gerekiyor. Yüksek riski bulunan gebelerde, bu takip programı daha sık uygulanmaktadır.

Gebelik Süresince Hangi Testler Yapılmalı?

Gebe Kalmadan Önce Yapılması İstenen Testler Nelerdir?

Kan Uyumu Testi: Annenin ve babanın kan grupları bilinmelidir. Anne Rh-, Baba Rh+ ise Rh uyumsuzluğu meydana gelmektedir.

Enfeksiyon Tarama Testi:

TORCHS (TOxoplasma, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes, Sifilis) Testinin amacı gebelik sürecinde anneden bebeğe geçmesi muhtemel enfeksiyonların tespitini sağlamaktır.

Gebelik Döneminde Yapılması İstenen Testler Nelerdir?

Gebelikteki İlk Muayene:

 İlk muayenede kanda gebelik testi (beta-hCG) istenebilir. Kan testi sonucu pozitif çıkar gebelik durumu söz konusu olursa vajinal ultrasonografi yardımıyla rahim içine bakılarak iç gebelik ya da dış gebelik takibi yapılır. Muayenede düzensiz adet döngüsü olan ya da son adet tarihini net olarak hatırlamayan hastalard gebelik haftasının doğru olarak belirlenebilmesi için önemlidir. Anne adayının mevcut vücut ağırlığı, tansiyon ölçümü her muayenede mutlaka yapılmalıdır.

Kilo Takibi:

(Sabah evde aç karnına) ve karın büyümesinin değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Gebelik Tespiti Testleri: İdrarda ve kanda HCG hormonunun tespit edilmesi ile yapılır. Kan örneği alınarak yapılan testlerde, adet gecikmesini beklemeye gerek kalmadan sonuç alınır. İdrar testlerinde ise, adet gecikmesinden 3-10 gün arası süreçte sonuç alınır.

Kan ve İdrar Sonuçlar:

Kan sonucu ile kansızlık ve kanla ilgili diğer değerler idrar sonucu ile idrar yolları iltihabı ve diğer konular tespit edilir.

Ultrasonla Gebelik Takibi:

Gebelik haftasının ve son adet tarihini (SAT) hatırlamayan anne adaylarında erken ultrason ölçümü ile son adet tarihi belirlenebilir.

Toplumda zeka geriliği olarak bilinen Down sendromunun tespit edilmesi için kullanılabilir. Bebekteki gelişim bozukluğu omurlardaki gelişim bozuklukları yapılan ölçümlerle gebelik haftası ile uyumu tespit edilebilmektedir.

İkili Test:

11. ve 14. haftalar arasında yapılan testtir. Ultrasonla bebeğin ense kalınlığı belirlenir. Kanda da iki ayrı madde ölçümü ile Down Sendromu riski var mı yok mu o belirlenir. Gebeliğin 11-14. haftaları arasında yapılır.

Gebelik Şekeri Taraması:

24. ile 28. haftalar arasında şeker yükleme testi yapılır. (50 - 100gr olarak → OGTT)

NST:

Son 3 aylık gebelik periyodunda gerekli olduğu halde kullanılan bir testtir. Rahim kasılmalarını ve bebeğin kalp atışlarını eğerlendirmektedir.

Bebeğin kalp atımlarıyla anne adayının rahim kasılmasını değerlendiren bir test. Son 3 aylık gebelik periyodunda gerekli olduğu halde kullanılan bir testtir.

Üçlü Test: 16. ile 18. haftalar arasında yapılır. Kanda 3 hormon test edilir. Nöral Tüp Defekti gibi anomalilerin tespitini, Down Sendromu sağlar. İdeali 16-18. gebelik haftaları arasında yapılmasıdır. Anne adayının kan değerinde bakılan 3 maddeyle bebeğin omurga sinir dokusunun yanı sıra Triozmi nöral tüp defekti ya da Down sendromlu olup olmadığı anlaşılır. Üçlü test bir tarama testidir ve ileri düzeyde tetkik gerektiren gebeliklerin belirlenmesinde yardımcı olur.

Doppler Ultrasonografi: 20. ile 24. haftalar arasında yapılır.

24-28. gebelik haftaları arasında yapılır. Anne adayının aç ya da tok olması önemli değildir. Anne adayına 50 gr şeker içeren su içirilir. Ardından şekerli suyun kana karışması için 1 saat beklenir ve kan şekerine bakılmak üzere kan alınır. 140mg/dL değerinin altında olması testin normal düzeyde olduğunu ifade eder. Gebelik sürecinde belirli düzenlerle ve haftalarda yapılması önemli olan bu testlerden başka şikayetlere bağlı olarak, kan sayımı, idrar tahlili, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri için belirli tetkikler yapılabilir.

Ultrasonografi yardımı ile bebeğin baş ve popo mesafesi, ense saydamlığı ölçülür. Ultrasonografinin yapıldığı gün anneden kan alınır. Anne kanında bakılan iki hormon değeri, bebeğin ense saydamlığı ve anne yaşı program yardımıyla ölçülerek gebe annenin Down Sendromlu çocuk doğurma riski hesaplanır. Ultrasonografi bir tarama testidir. İleri tetkik yapılması gereken gebelik sürecini belirler. Yüksek değer gösteren test bebekte anormali olduğunun kanıtı olmadığı gibi düşük çıkan test değeri de bebeğin tamamen sağlıklı geliştiğini garanti edemez.

Gebelik sürecinde eğer; 

  • Yoğun vajinal akıntı veya idrar yaparken yanma hissi
  • Ateş yükselmesi
  • Şiddetli karın veya kasık ağrısı
  • Vajinal kanama
  • Bebek hareketlerinin azalması veya hissedilmemesi
  • Suyun gelmesi
  • Belirli aralıklarla gelen ritmik kasılmaların (ağrı) hissedilmesi
  • Görme bozuklukları,  yaygın ödem şiddetli mide ağrısı ya da baş ağrısı
  • Beklenen tarih geçmesine rağmen doğum ağrılarının başlamaması

 

Bebeğimi Nerede Dünyaya Getirebilirim?

Bebeğinizi ne şekilde doğurmayı kendi istediğiniz yöntemle seçebilirsiniz, hem siz hem de bebeğiniz için genellikle daha güvenlidir. Anneler hastanede, doktor gözetiminde veya suda doğum yapabilirler. Seçimi, doktorunuzla konuştuktan sonra yapabilirsiniz. Doktorun tavsiyesi, sizin ve bebeğinizin doğum sırasında daha düşük risk altında olup olmadığınıza bağlı olacaktır şekillenecektir.

Gebelik ve doğumda bu sizin ikinci veya üçüncü bebeğinizse ve düşük riskli olarak kabul edilir. Hastanede, doktor kontrolünde veya evde doğum yapmak sizin için bir tercihtir.

Ancak bütün anneler planladıkları yerde doğum yapamaz. Hamileliğiniz daha yüksek riskliyse örneğin, ikizleriniz varsa, erken doğum yapıyorsanız kendi güvenliğiniz ve bebeğinizin güvenliği için bir doktor gözetiminde hastanede doğum yapmanız önemle rica edilir.

Doğal Doğum En İyisi Mi?

Hastanede Doğum

Birçok anne, yetenekli doktorların ve özel aletlerin bulunduğu bir hastanede bebeğini doğurmayı tercih ediyor. Bu özellikle ilk bebeğinizse veya daha önce zor bir doğum geçirdiyseniz daha doğru olabilir. Doktor kontrolünde olduğu için oldukça güvenlidir ve en sık tercih edilen yöntemdir.

Ebe Liderliğindeki Doğum 

Bazı anneler bebeklerini ebe tarafından idare edilen bir birimde doğurmayı tercih ediyor. Ebe liderliğindeki birimler ev benzeri ve daha rahat bir ortamda bebeğinizi dünyaya getirmenizi sağlar. Bazıları hastaneye yakın, ve bazıları da hastanenin içinde bulunan bir birim gibi olduğundan doğum konforlu ve sağlıklı bir ortamda gerçekleşmektedir.

Suda Doğum 

Anne adaylarını daha ağrısız ve sağlıklı bir yöntem olduğu için suda doğum yapmayı tercih etmektedirler. Suda doğum bir küvet içine su doldurulması ve doktor eşliğinde vajinal doğum yapılması işlemidir. Son yıllarda gebelik ve doğum yöntemlerinin en sık tercih edilen ve baş vurulan bir uygulamadır.

 

 

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By