tr en
Demo Site

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Beslenme

Sağlıklı bebek gelişimi için annenin doğru ve düzenli beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Gebelikte beslenme, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tüm besin gruplarından yenilerek olmalıdır. Gebelik döneminde bebeğim gelişmesi ve büyümesi, anne adayının günlük aldığı besinlerin plasenta yoluyla fetusa taşınması işlemiyle gerçekleşir. Fetus ihtiyaç duyduğu enerji ve besin değerlerini anne adayının deposundan karşılar. Anne adayının  enerji ihtiyacı gebeliğin 20. haftasından itibaren çok daha fazla artış gösterir. Gebelik süresinin ikinci üç aylık periyodundan itibaren vücut anneyi emzirme dönemine hazırlamak ve beraberinde metabolizmayı korumak için yaklaşık 3.5 kilogram civarında bir yağ depolar.

Gebelikte Beslenme Neden Önemlidir?

Gebelikte beslenme, anne adaylarının kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamaları, vücut depolarını dengede tutmaları, bebeğin sağlıklı büyümesini sağlamaları için dengeli ve yeterli olmalıdır. Yapılan çalışmalar sonucu gebelik döneminde beslenmenin; bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, anne karnında ölüm erken doğum ve gebelik tansiyonunu doğrudan etkilediği kanıtlanmıştır.

Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketilmesinin Önemi

Bebeğin kemik yapısı 4-6 haftadan itibaren olduğu için gebelikte beslenme de süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi oldukça önemlidir. Her gün en az 1 bardak süt, bir kase yoğurt, ve belli porsiyonda peynir mutlaka tüketilmelidir. Yumurta protein ihtiyacımızı karşılayacak kadar zengin protein kaynağı olduğu için haftanın en az 3 günü beslenme ritüeline eklenmelidir.

Gebelikte Beslenme Reçetesi

Anne karnında büyüyen bebeğin, sinir sisteminin oluşumu, kasların gelişimi ile enzim ve hormonların düzeni gibi pek çok süreç protein kaynağından geçer. Gebelikte beslenme de kırmızı et ise en önemli protein kaynağı olarak sayıldığından ötürü haftanın en az 2 günü beslenme listesinde bulunmalıdır. Kırmızı et protein kaynağı olmasıyla beraber; yağ, su, fosfor, sodyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, demir ve bakır mineraller ile B grubu vitaminleri bakımından da fazlasıyla zengindir. Ancak et tüketilirken iyi pişip pişmediğine dikkat edilmelidir. Az pişmiş et, kalın bağırsakda bakteri üremesine yol aç riskinden dolayı hamilelikte beslenme sürecinde tavsiye edilmez.

Su Her Şeyin Başında Gelir

Her şeyden önce su tüketimi gebelikte beslenme sürecinde büyük önem taşımaktadır. Bol su tüketimi, rahim kasılmaları, idrar yolu enfeksiyonu,  kabızlık, vücudun ödem tutması, mide yanması ve bulantısı gibi şikâyetlerin önüne geçer. Sade su içimi en faydalısı olsa da günde 3 litreye tamamlamak için açık çay, süt, ayran, çorba ve maden suyu gibi sıvılarlarla da sıvı ihtiyacı karşılanabilir. Ancak gebelikte  beslenme sürecinde asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte Beslenme ve sağlıklı beslenme bebeğin gelişimine katkı sağlayan önemli bir konudur. Gebelik sırasında tüketilen yoğurt, kırmızı et, balık, tavuk, süt, peynir, fasulye, mercimek, yumurta gibi protein deposu gıdalar protein ihtiyacınızı önemli ölçüde karşılar. Dolayısıyla sofranızdan bunları eksik etmemeniz gerekir. Alkol bebeğin gelişimini engellediği ve zeka geriliğine yol açtığı için kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.  Fastfood, hamburger, sandviç gibi yiyeceklerin yerine taze sebze ve meyve yenmesine önem verilmelidir.

Bunun yanı sıra aşırı tatlı, yağlı yiyeceklerden ve sucuk, çiğ salam gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmakta fayda var. Gebeliğin ikinci yarısında anne demir ve folik asite daha çok ihtiyaç duymaya başlar.Dolayısıyla doktor kontrolüyle anne adayına demir ve folik asit takviyesine başlanmalıdır. Öğünler 3 ana 3 ara menü şeklinde olmalıdır ve uzun süre aç kalınmamalıdır.

Bebeğin kemik yapısını güçlendirmek ve kalsiyum oranını arttırmak için yaz aylarında 30 dakika güneşlenmek D vitamini sağlayarak hem size hem bebeğinize iyi gelecektir. Ödem ve tansiyon yüksekliği yoksa tuz kısıtlaması yoktur. Burada iyotlu tuz alınmaya dikkat etmelidir. Çay ve kahve aşırı tüketilmemelidir. Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir. Gebelik süresince fazla kilo alanlar yüksek tansiyon ile karşı karşıya gelebilirler. Buna nazaran daha az beslenenlerde ise erken doğum riski oluşuyor. Burada en nemli unsur gebeliğin 20. haftasından itibaren haftada 400–500 gr. alınmalıdır. Eğer fazlaysa karbonhidratlar (özellikle ekmek tatlı şeker) kısılmalıdır. Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusmalar olabilir. Bu durumda gebeler mutfakta yemek kokusu eşliğinde yememeli, az ve sık yemelidir.

 

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken İdeal Besinler

Hamilelik sırasında tüketeceğiniz gıdalar anne sağlığı ve bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Aşağıdaki yiyecekler, gebelikte beslenme açısından faydalıdır:

  1. Sebzeler: Havuç, patates, kabak, ıspanak, pişmiş yeşillik, domates ve kırmızı tatlı biber (A vitamini ve potasyum açısından çok zengindir).
  2. Meyveler: Kavun, karpuz, bal özü, mango, kuru erik, muz, kayısı, portakal ve kırmızı greyfurt (potasyum açısından zengindir).
  3. Süt: Yağsız veya az yağlı yoğurt, süt, soya sütü (kalsiyum, potasyum, A ve D vitaminlerini barındırır).
  4. Tahıllar:  Yemeye hazır pişmiş tahıllar (lif, demir ve folik asit bakımından oldukça zengindir).
  5. Proteinler: Fasulye ve bezelye, fındık , yağsız sığır eti, kuzu eti, somon, alabalık, hamsi balığı, sardalya ve uskumru tüketilmesi faydalıdır.

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Gıdalar

Hamilelik sırasında aşağıdaki yiyecekleri yemekten uzak durulmalı:

  • Pastörize edilmemiş süt ve pastörize edilmemiş sütle yapılan yiyecekler (beyaz peynirler)
  • Sosisli sandviçler ve öğle yemeği etleri (yenilmeden önce sıcak buğulama yapılmadan tüketilen etler)
  • Çiğ ve az pişmiş deniz ürünleri, Çiğ balıkla yapılan suşi yemeyin (pişmiş suşi güvenle tüketilebilir).
  • Sakatat ve az pişirilmiş et
  • Soğutulmuş börek ve et ezmeleri
  • Soğutulmuş deniz ürünleri
  • Alkol ve sigara tüketimi
  • Az pişmiş yumurta (gıda zehirlenmesi yapabilir)
  • Konserve gıdalar
  • İyi yıkanmamış sebze ve meyveler 
  • Kafein 
  • Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan vitamin takviyeleri

 

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By