Genital bölgede oluşan, hem kadınlarda, hem de erkeklerde görülen ve cinsel yolla bulaşma ihtimali diğerlerine göre daha fazla olan siğillere, genital siğil yani bir diğer deyişle HPV Tedavisi denilmektedir. HPV ise genital siğillere sebep olan “Human Papilloma Virus”ün baş harflerinden oluşan, kısa adıdır. Genital bölgedeki siğiller, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmekle beraber, hastaların büyük çoğunluğu kadınlardan oluşmaktadır. 200’den fazla çeşidi olan HPV’nin, yaklaşık olarak 40 tanesi, genital bölgede siğil oluşumuna sebep olur. Peki HPV Tedavisi (Genital Siğil Tedavisi) Nasıl Yapılmaktadır?
HPV, Human Papilloma Virüs ailesinden olan bir virüstür. Yaklaşık 200 HPV türü vardır. HPV, yüksek riskli tipler ve düşük riskli tipler olarak ikiye ayrılır.
Toplumun %60’ı yaşamlarının bir döneminde kesinlikle HPV ile tanışırlar ve farkına varmadan virüsü taşırlar. Tek bir cilt teması ile HPV %70 partnere bulaşır. Bu sebeple HPV görülme olasılığı tahmin edilenden daha fazladır. Çünkü virüsü taşıyan ama farkına varmayan kadın ya da erkekler eşlerine HPV virüsünü bulaştıracaklardır.
HPV virüsü ile oluşan genital bölge siğilleri kişilerde hep belirti oluşturmayabilir. İlk aşamada özellikle son derece küçük olan siğiller çok fazla dikkat çekmezler. Fakat zaman ilerledikçe ve biraz daha büyüdüklerinde gözle görülebilen bir yapıya ulaşırlar. Genital bölge siğilleri büyüdükçe etkisi artar ve büyüme ve çoğalma hızı da bununla birlikte fazlalaşır. Ama bağışıklık sisteminin çalışma prensibine göre genital bölgede çıkan siğiller kendi kendine küçülme, gerileme ya da iyileşme göstermesi mümkün bir durumdur.
Çoğu zaman kişilerde belirtiler görülmez fakat bazı durumlarda kaşıntılar ve buna bağlı olarak kanamalar ortaya çıkabilir. Enfeksiyon durumlarında da insanlar çeşitli semptomlar sebebiyle HPV Tedavisi (Genital Siğil Tedavisi) ihtiyacından haberdar olabilirler.
HPV Tedavisi, özellikle erkenden fark edildiği koşullarda problemsiz bir şekilde sağlanabilir. Bazı hastalarda sadece tedavi süresi uzun zaman sürebilmektedir. İlk ve en önemli tedavi yöntemi tabi ki medikal ilaç uygulamalarıdır. Özellikle çeşitli krem, merhem uygulamalarıyla varsa hastalıkla ilgili semptomlar ve hastalık kontrol altına alınabilir. Kontrol altına alınan genital siğillerin zamanla kaybolması sağlanır ve iyileşme aşaması gerçekleşir. Ancak erken teşhis yoksa kriyoterapi ve koter uygulamaları önerilmektedir. Bu durumda medikal ilaç uygulamaları destekleyici özellikte kullanılabilir.
Kriyoterapi yani sıvı nitrojen uygulaması ile elektrokoter teknikleri özellikle büyük siğillerin yok edilmesinde son derece etkili bir tedavi yöntemidir ve böylece süreç son derece kısa sürmektedir.
Bununla birlikte podofilin, biklorik asit gibi yöntemler de vardır. Podofilin uygulaması ilacın siğil üzerine sürülmesi ve beklenmesiyle oluşur. 5-6 saat süren süreçten sonra ilgili bölgenin yıkanması tavsiye edilmektedir. Biklorit asitle ise haftada üç dört seans uygulama yapılarak genital siğillerde iyileşme ve tedavi sağlanabilir.
Bu yöntemlerin yetersiz kalacağının düşünülmesi veya hastanın özel bir problemi olması doktoru cerrahi yöntemlere de itebilir. Bazı durumlarda cerrahi yöntem özellikler önerilir. HPV Tedavisi işleminde cerrahi ameliyatla genital siğiller tek tek temizlenmektedir.
HPV çoğu durumda herhangi bir probleme neden olmaz. Bazı kişilerde, bazı HPV çeşitleri şunlara sebebe olabilir:
Yüksek riskli HPV ile gelişen kanserler şunları içerir:
Bu gibi sebeplerden dolayı HPV tedavisi yapılmaktadır.
Kendinizi HPV'ye karşı tam olarak korumanız pek fazla mümkün değildir, fakat yardımcı olabilecek şeyler şunlardır:
HPV tedavisi, servikal taramanın bir çeşididir. HPV için kan testi alınmasına gerek olmaz. Servikal tarama esnasında rahim ağzından bir doku örneği alınır ve HPV için analiz edilir. Tarama, 25-64 yaş aralığında olan tüm kadınlara ve rahim boynu olan insanlara yapılır. Rahim ağzı kanserinden korunmalarına yardımcı olur.
Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By