tr en
Demo Site

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar Kaçırma Tedavisi

Üriner inkontinans, istem dışı idrar kaçırma, idrarı tutamama veya mesane kontrolünün kaybı şeklinde tanımlanır ve toplumda sık sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Kadınlarda daha sık görülür. Sebebi ise anatomik yapıdaki bozukluklar, bebeğin iri olduğu zorlu vajinal doğumlar ve ileri yaşa bağlı olarak mesane sarkması gibi sebepler sıralanabilir.

Şiddeti farklılık göstermekle beraber, öksürme, gülme ya da karın içi basınç fazlalaştığında damla damla idrar kaçırma olabileceği gibi, bir anda idrar yapma hissi ile tuvalete yetişememe ve idrar kaçırma  gibi bir durumda oluşabilir. Bazı zamanlarda her iki tip idrar kaçırma kombine şeklinde de olabilir. İdrar kaçırma tedavisi egzersizlerle ve tıbbi olarak yapılabilinir.

İdrar Kaçırma Tedavisi Gerektiren Durumlar

Sıkışma hissi idrar kaçırma; bir anda ve engellenemeyen idrar hissi ile beraber tuvalete yetişemeden olan idrar kaçırma şeklidir. Sıkışma tip idrar kaçırmanın en fazla tetikleyicileri eve gelince kapıyı açmak, soğukta dışarıya çıkmak, sifona basmak veya elleri temizlemektir.

Stres tipi idrar kaçırma; bu tipte idrar kaçırmada stres ile kastedilen mi karın içi basınç artışıdır. Yani öksürmek, hapşırmak, ıkınmak ya da gülmek gibi karın içi basıncını fazlalaştıran zamanlarda idrar yolunu çevreleyen kas ve dokuların üretra (idrar yolu) çevresinde doğru bir şekilde fayda sağlayamadığı için oluşan idrar kaçırma tipidir. Özellikle doğum yapan kadınlarda sıkça görülür.

İdrar Kaçırma Tedavisi Gerektiren Belirtiler

  • Genetik sebepler, anne ya  da kız kardeşte olan idrar kaçırma rahatsızlığı riski 3 kat arttırır,
  • İlerlemiş yaş,
  • Gebelik, zor veya müdahale gerektiren doğum yapmış olmak,
  • Kadınların geçirmiş olduğu bazı doğum ameliyatları,
  • Kanser tedavisi nedeniyle ışın tedavisi alınması,
  • Sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi,
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Mesanenin sinirlerini etkileyen bel fıtığı, demans, multiple skleroz olması
  • Menopoza girmek,
  • Kronik kabızlık.
  • Şeker, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalıkları,
  • Fazla kilolu ya da obez olmak,
  • Hareketsizlik, yaşam tarzına sahip olmak.

Bu nedenlerin hepsi idrar kaçırma tedavisi olunması gereken durumlardır.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırma tedavisi ilaç teadvisi ve cerrahi müdahale olarak ikiye ayrılmaktadır.

İlaç tedavisi: İdrar kaçırma bozukluğunun tipine bağlı olarak ilaç tedavilerinden hastalar yarar görebilmektedir. Özellikle sıkışmaya bağlı idrar kaçırmada ilaç tedavileri etkili seçeneklerden birisidir. Bu tip ilaçların bazı yan etkileri olabileceği ve başka amaçla kullanılan bazı ilaçlarla olumsuz şekilde etkileşebileceği için mutlaka uzman bir doktor tarafından kullanımı önerilmelidir.

Cerrahi tedavi: Yaşam şeklinde değişiklik yapılamayan, şikayetleri daha ciddi olan, ilaç tedavilerine yanıt vermeyen hastalarda idrar kaçırma tedavisi olarak  cerrahi tedaviler söz konusu olabilir. Bazı zamanlarda da hastalar yaşam kalitelerinde ciddi bozulma sebebiyle sosyal durumları olumsuz etkilenebildiği için ameliyatla tedavi olmayı tercih edebilmektedir.

Askı Ameliyatları

Pesari, vajinaya yerleştirilen sert bir halkadır. Mesanenin yukarı kaldırılmasına ve sızıntının önlenmesine yardımcı olur. Radyofrekans tedavisi ile alt idrar yolundaki doku ısıtılır. İyileştiğinde çoğunlukla daha sıkıdır ve idrar kaçırma tedavisi daha iyi idrar kontrolüyle sonuçlanır.

Bazı hastalarda çoğunlukla vajinadan, kapalı metodlarla tedavi tercih edilir. Burada amaç; idrar kaçırmayı engelleyecek desteği sağlamaktır. İdrar kesesinde belli sarkma olmayan hastalarda çoğunlukla 15-20 dakikalık bir ameliyatla problem tamamen çözülmektedir.

Uygun hastalarda bu ameliyatları lokal anesteziyle ve günübirlik yatışlarla gerçekleştirebilmektedir. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilmekte ve ameliyatın etkisi hemen ertesi gün hissedilebilmektedir. Hafif-orta derecede sıkıntısı olan hastalarda % 90’lara varan oranlarla ve önemli yan etkiler olmaksızın problem tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

Teşhis

Sahip olduğunuz idrar kaçırma tipini belirlemeniz önemlidir ve belirtileriniz genellikle doktorunuza hangi türe sahip olduğunuzu haber verir. Bu bilgi tedavi yöntemine rehberlik edecektir. Doktorunuz büyük olasılıkla kapsamlı bir sağlık geçmişi ve fizik muayene ile başlayacaktır. Daha sonra öksürük gibi idrar tutamama durumunu gösterebilecek basit bir yöntem istenebilir.

Bundan sonra, doktorunuz büyük ihtimalle şunları önerecektir:

  • İdrar tahlili:

 İdrarınızın bir numunesi enfeksiyon belirtileri, kan izleri veya diğer anormallikler açısından değerlendirilir.

  • Mesane günlüğü:

 Birkaç gün boyunca ne kadar sıvı tükettiğinizi, ne sıklıkla idrar yaptığınızı, ürettiğiniz idrar miktarını ve idrara çıkma dürtüsü olup olmadığını kaydedersiniz.

  • İşeme sonrası kalıntı ölçümü:

 İdrar çıkışını ölçen bir kaba idrara çıkmanız istenir. Daha sonra doktorunuz bir kateter veya ultrason testi kullanarak mesanenizde kalan idrar ölçüsünü kontrol eder. Mesanenizde fazla miktarda artık idrar olması, idrar yolunuzda bir tıkanıklık veya mesane kaslarınızda bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Ayrıca Doktorunuz Şunları Önerebilir:

Mesane eğitimi, gitme dürtüsü aldıktan sonra idrara çıkmayı geciktirmektir. Her idrara çıkma ihtiyacı hissettiğinizde 10 dakika beklemeye çalışarak başlayabilirsiniz. Amaç, sadece 2,5 ila 3,5 saatte bir idrar yapana kadar tuvalete çıkma arasındaki süreyi uzatmaktır.

Mesanenizin kontrolünü yeniden kazanmak için sıvı ve diyet yönetimi de önemlidir. Alkol, kafein veya asitli yiyecekleri tüketmekten kaçınmanız gerekebilir. Sıvı tüketimini azaltmak, kilo vermek veya fiziksel hareketleri artırmak da sorunu gidermede yardımcı olabilir.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By