Rahim ağzı vajina ve vulva dokularının mikroskopi veya dürbüne benzeyen özel bir büyüteç yardımıyla incelenmesi işlemine kolposkopi ve inceleme yapılan bu cihaza kolposkopdenir. İncelemede kullanılan bu ışıklı ve bilgisayarlı cihaz rahim ağzının görüntüsünü büyütür. Böylece rahim ağzının daha iyi muayenesini ve görülebilmesini sağlar. Kolposkopik incelemeyle, çıplak gözle izlenemeyecek kadar küçük patolojiler (hücre ve damar yapısındaki değişiklikler) tespit edilerek daha sonraki tedavilerde kaydedilen bulgular kullanılmaktadır. İşlem esnasında rahim ağzına bazı boya ve maddeler sürülerek şüpheli alanların daha belirgin hale getirilmesi ve biopsi yapılması gereken alanların saptanması sağlanır.
Kolposkopi işlemi ağrısız ve acısız bir işlem olduğundan hastaların genel anestezi ile uyutulmasına gerek yoktur.
Kolposkopi esnasında tıpkı normal jinekolojik muayenede olduğu gibi vajina ve rahim ağzını görmeye yarayan spekulum kullanılır. Kolposkop ile rahim ağzı ve vajina gözlemlenir. İncelemede temel olarak değerlendirilen bölge rahim ağzının dış kısmını oluşturan hücre tabakası ile rahmin içine doğru uzanan kanalı oluşturan hücre tabakasının birleştiği bölgedir. Bu alana squamo-kolumnar bileşke ya da transformasyon bölgesi denir. Rahim ağzı kanserleri bu bölgeden başlar. Bu bölge tam olarak değerlendirilmelidir. Tam olarak değerlendirilememesi yetersiz kolposkopi sayılmaktadır.
Kolposkopi sırasındaki önemli noktalardan biri de rahim ağzındaki damarlanmanın gözlemlenmesidir. Bu değerlendirme, rahim ağzının salin solüsyonuyla temizlenmesinden sonra kolposkop cihazında yeşil ışık kullanılarak yapılır. Düzensiz damarlanma izlenen bölgelerden biyopsi alınmalıdır.
İleriki değerlendirmeler için rahim ağzına %3 ile %5 arasında asetik asit uygulanır. Asetik asit uygulaması adedi işlem süresinin uzunluğuna göre değişebilir. Bu işlem hafif bir yanmaya neden olabilse de ağrılı bir işlem değildir. Uygulama anında anormal hücreler barındıran bölgeler varsa beyaz renge bürünürler. Bu bölgelere aseto-white bölge adı verilir. Bu bölgelerden biopsi alınmalıdır. İnceleme alanındaki ülsere lezyonlardan da biopsi alınabilir.
Bazen lugol solüsyonu adı verilen bir solüsyonuyla incelemeye devam edilir. (Schiller Testi) Lugol solüsyonuyla boyanmayan alanlar anormal alanlardır ve biopsi alınmasını gerektirir.
Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By