tr en
Demo Site

Kürtaj

Kürtaj

Kürtaj veya küretaj halk arasında gebelik aldırma, bebek aldırma, çocuk aldırma, kürtaş gibi terimlerle de sıkça kullanılan, rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir. Çocuk aldırma sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır.

Dış gebelik kürtaj ile alınamaz, ameliyat veya ilaç tedavisi gerekir. Aslında işlem sadece gebeliğin alınması için değil gebe olmayan hastalarda rahim içerisinden alınan materyaller için de kullanılan bir terimdir. D/C veya D&C şeklinde kısaltılabilir. Bu harfler dilation and curettage tabirinin kısaltmasıdır.

Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi anlamında kullanılır. Rahim ağzının genişletilmesi rahim içerisine kürtajı yapmak için gereken bazı cerrahi aletlerden destek alınır. Bu genişletme işlemi için ince çubuk şeklinde kalınlıkları giderek artan metal bujiler kullanılabilir. İşleminin gerekli olduğu bazı durumlar vardır. Örneğin;

  • 10 haftayı aşmamış gebeliklerde, kişinin kendi özgür iradesi ve eşin rızası sonucunda sonlandırmak istemesinde.
  • Gebeliğin belirli bir süresine ulaşılmasına rağmen bebeğin kalp atışlarının duyulmamasında.
  • Normal giden hamileliğin, herhangi bir nedeni yokken riske girmesinde ve bebeğin kalp atışlarının durması durumunda.
  • Gebelik kesesinin olduğu ancak kese içerisinde bebeğin olmadığı yani boş gebelik olarak adlandırılan durum olduğunda.
  • Düşük sonrasında rahim içinde kalan dokuların temizlenmesi işleminde.
  • Kişide gebelik olmamasına rağmen sürekli devam eden düzensiz kanamalarda.

 

Kürtaj Öncesi Neler Yapılır?

Kürtaj işlemi için öncelikle ultrason yardımıyla gebelik haftası belirlenir. Rahim yani uterusun hangi bölgesine, neresine yerleşim gösterdiğine bakılır. Rahimde doğuştan kaynaklanan yapısı ve tipinde farklılık var mı öğrenilir. Rahim duvarından kaynaklanan myom varsa bunun uterus içindeki yerleşim yeri nerede gebelik kesesi ile ilişkisi nedir anlaşılır. Gebelik haftası uygunsa önerilen şartlarda, aynı gün içinde kürtaj işlemi yapılabilmektedir.

Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemi için hasta önce jinekolojik masaya yatırılarak tedavi edilir. Daha sonra eğer genel anestezi uygulanacaksa bir anestezi uzmanı veya teknikeri tarafından yapılacak işlem ile ilgili olarak hasta bilgilendirildikten sonra kolundan damar yoluna geçilir. Bu, yanlızca bir iğne batması şeklinde oldukça rahat ve acısız bir işlemdir. Daha sonra anestezik bir ilaç damar yolundan enjekte edilerek hasta uyutulur.

Hasta uyutulduktan sonra spekulm denilen aletle vajina açılarak rahim ağzı görülür şekle getirilir. Vajen antiseptik solüsyonlarla temizlendikten sonra, teneculm denilen aletle rahim ağzı çekilerek rahmin düz bir şekil kazanması sağlanır.

Önce buji denilen düz çubuklarla rahim ağzı gebelik haftasına göre genişletilir. Ve sonucunda bir vakum enjektörle rahim içine girilerek gebelik bulgusunun tümü alınıncaya kadar aspire edilir. Tüm bu işlem çoğunlukla sadece 10 dakika kadar sürer ve işlemden hemen sonra hastanın uyanması sağlanır.

İşlem Sonrası Neler Yapılmalı?

Kürtaj işlemi sonuçlandıktan sonra kişi günlük rutin yaşamına devam edebilir. Ancak ilk 12 saat bu konuda hassas olunmalı, araba kullanılmamalı ve dikkat isteyen işlerden uzak durulmalıdır. Operasyon sonrasında adet kasılmalarına benzer sancılar normaldir ve doktorun önerdiği ağrı kesici ile bu ağrıları dindirmek mümkündür. Bir sonraki kontrol muayenesine kadar ağır egzersiz yapmamak, cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Bunun yanında küvette duş alınmamalı ve havuza denize girilmemelidir. Kürtaj sonrası ağrı ve lekelenme tarzı kanamalar belirli bir seviyeye kadar normal karşılanır ancak aşağıdaki durumlarda mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

  • Yüksek ateş. (38 derece ve üstü)
  • Giderek şiddetlenen ve aralıkları sıklaşan ağrılar.
  • Kanama miktarının artması ve kesilmemesi.
  • Vajinadan gelen akıntının kötü kokulu ve farklı renkte olması.
  • Ağrı kesici alınmasına rağmen hafiflemeyen kramp benzeri ağrılar.

 

Kürtaj Ne Zaman Yapılabilir?

Kürtajların çoğu 24. gebelik haftasından önce yapılmaktadır. Çok nadir koşullarda 24 hafta sonra yapılabilir. Örneğin, annenin hayatı risk altındaysa veya çocuk ciddi bir sakatlıkla doğacaksa kürtaj yapılmayı zorunlu kılar. Hamilelik süresi, son adet zamanınızın ilk gününden itibaren hesaplanır. Kürtajlar ne kadar erken yapılırsa o kadar güvenli olacaktır.

Kürtaj yöntemleri

2 temel kürtaj türü vardır:

  1. Tıbbi kürtaj
  2. Cerrahi kürtaj

 

  1. Tıbbi kürtaj:

Aşağıdaki adımları içerir:

Önce bir tablet alırsınız bu, ana gebelik hormonunu sonlandırır. Bu tableti hastanede veya klinikte alırsınız, daha sonra eve gidebilir ve normal hayatınıza devam edebilirsiniz.

  • Tıbbi kürtaj, gebeliği sona erdirmek için 2 farklı ilaç almaktır.
  • İlaçlar hastane veya klinik tarafından reçete verilir ve genellikle 1 veya 2 gün arayla alınır.
  • Hamilelik vajinadan çıkar. Bu genellikle ikinci ilacı aldıktan birkaç saat sonra olur.
  • Ameliyat veya anestezi gerektirmez.

 

  1. Cerrahi kürtaj

Cerrahi kürtaj, hamileliği rahimden çıkarmak için yapılan bir işlemi içerir. Şunlarla yapılabilir:

  • Lokal anestezik
  • Bilinçli sedasyon
  • Derin sedasyon veya genel anestezi

 

Derin sedasyon geçiren çoğu kişi hiçbir şey hatırlamayacak ve ameliyat sırasında fark etmeyecektir. Genel anesteziniz varsa ameliyat esnasında tamamen uyuyacaksınız ve hiçbir şey hatırlamayacaksınız. Ne tür bir anestezi veya sedasyonunuz olduğu, koşullarınıza, kaç haftalık hamile olduğunuza ve kendi vereceğiniz tercihinize bağlıdır.

 

 

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By