Miyom Tedavisi, Myom olarak da bilinen ve dilimizde okunduğu gibi telafuz edilen 35 yaş üstü kadınlarda çokça görülen bir problemin tedavi yöntemidir. Miyom, rahimin kas tabakasından gelişen iyi huylu tümör olarak açıklanabilir. Bunun yanında Miyom tedavisi çeşitli şekillerde mümkündür. Miyomların oluşum sebepleri tam anlamıyla bilinmemekle birlikte kadınlık hormonlarının (östrojen) miyomların büyümesine sebep olabileceği bilinmektedir.
Miyomlar her yaş grubundaki kadınlarda görülebilmekle beraber genellikle 35 yaş üstündeki kadınlarda daha çok rastlanmaktadır. Menopoz dönemindeki kadınlarda ise çok daha az meydana gelir. Miyomlar rahimin farklı yerlerinde, farklı boyutlarda ve çok farklı sayılarda olabilir. Bu sebeple her kadının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Miyomlar belirti verebildikleri gibi bazı zamanlarda da hiç belirti vermezler ve kişi miyomu olduğunun farkında bile olmayabilir.
Miyomlar her zaman şikayete sebep olmazlar. Bazen başka bir şikayetle gelen hastada tesadüfen yapılan ultrasonda görülebilir. Büyük miyomlarda aşırı kanama, kasık ve bel ağrıları, kabızlık ya da çok kez idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. Özellikle miyomun bulunduğu yere göre şikayetler farklılaşabilir.
Rahim içindeki miyomlarda (submüköz miyom) aşırı kanama ya da sık kanama daha çok görülürken, rahim duvarından dışarıya doğru büyüyen miyomlarda (intramural miyom) bağırsak ya da idrar torbasına baskı şikayetleri daha çoktur. Subseröz miyomlar çoğunlukla kanama sıkıntısı yapmazken büyük olanlarda çevre dokulara baskıya bağlı şikayetlere sebep olabilir. Yerleşim yerine göre bazı miyomlar gebe kalmanın önüne geçebilir veya gebe kalmayı geciktirebilir.
Submüköz Miyom; Bu miyom türü rahmin iç tarafında görülmektedir. Bu miyom türü de çoğunlukla adet dönemlerinde şiddetli kanamalara neden olmakla birlikte adet süresini de uzatmaktadır. Ayrıca bu miyomlar yoğun kanamalara neden oldukları için anemiye de neden olur.
Intramural Miyom; Rahmin orta tarafında görülen bu miyom en çok karşılaşılan miyom tipidir. İntramural miyomlar nadiren adet dönemlerinde fazla kanamaya ve uzamasına neden olabilir. Ancak kısırlık ve terkrar eden düşüklere sebep olurlar. Kişide 4 cm'den büyük ve 3'ten fazla miyom bulunuyorsa tekrarlayan düşüklere, tüp bebek başarısızlığına neden olur ve cerrahi müdahale gerekebilir.
Subseröz Miyom; Subseröz miyomlar diğer miyomların tersine rahmin dış tarafında görülürler. Bu miyom türü ağır kanamalara ve adet süresinin uzamasına neden olmaz ancak karın bölgesindeki diğer organlara baskı yaparak, gün içinde çok kez tuvalete çıkma, kabızlık, hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilir.
Cerrahi Miyom Tedavisi bu problemin kesin çözümüdür. Laparotomi (karından açık ameliyat), laparoskopik (kapalı ameliyat) veya histeroskopik (rahim içi boşluktaki myomlara vajinadan ve rahim ağzından girilen bir teleskop yardımıyla ulaşarak) cerrahi tedavi çeşitleri uygulanmaktadır. Diğer bir taraftan, cerrahi tedavi herkese önerilememektedir. Şikayetleri günlük hayatlarını ve sağlıklarını olumsuz etkileyen ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar, gebelik veya çocuk sahibi olmakla ilgili güçlüğün miyomlarıyla bağlantılı olduğu düşünülen hastalar veya belirlenen kitlenin kanser olma olasılığıyla ilgili şüphe bulunan hastalar, cerrahi miyom tedavisi yöntemine başvurabilirler.
Hemen hemen her ameliyatta sadece miyomlar alınmakta, rahmin geri kalanına dokunulmamaktadır. Bunun yanında, çocuk sahibi olmayı düşünmeyen, yaşı ilerlemiş olan ya da miyomektominin zor hatta imkansız olduğu hastalarda rahmin alınması gerekebilir.
Rahimde miyom tedavisi sonrasında miyomların zaman içerisinde tekrarlayacağı bilinmeli ve düzenli olarak ultrason ile takip yapılması gerektiğini bilmekte yarar var. Aynı zamanda tedavi cerrahi işlemle yani ameliyat ile uygulanmış hastalar gebelik düşündüğünde doğumun sezaryenle olması ve gebelik sırasında rahimde yırtılma olabileceği bilinmelidir.
Bir miyomun rahimde kaynağına ve hangi yönde büyüdüğüne bağlı olarak, doktorlar farklı miyom türleri arasında ayrım yaparlar.
Subseröz Miyom:
Rahmin dışında yer alır ve rahim duvarının kas tabakasından dışarıya doğru büyür. Adet döneminin bozukluklarının bunla alakası yoktur. Bazen sinsi fibroidler takip edilir ve bu da ağrıya ve komplikasyonlara sebep olabilir.
Burada miyom sadece uterusun kas tabakası içinde büyür. Bu tür miyom en popiler olanıdır.
Burada miyom, uterusun tüm katmanlarından gelişmektedir.
Bu oldukça nadir ve genellikle küçük türde miyom, uterusun kas tabakasından endometriuma doğru uzar. Bu genellikle kanama problemlerine neden olur.
Bu tür miyom, rahmin yanında büyür.
Bu nispeten nadir görülen bir miyom türüdür. Serviksin kas tabakasında gelişir.
Miyom ve Gebelik
Genel olarak, rahimdeki bir miyom, hamilelik için bir engel teşkil etmez. Kısırlık, miyom fallop tüpünün önünde yer alıyorsa, yalnızca nadir durumlarda ortaya çıkar. Hamilelik sırasında bir miyom çeşitli problemlere neden olabilir. Östrojene bağımlı tümörler olarak, miyomlar gebelikte daha çabuk büyür çünkü vücut daha fazla seks hormonu üretir. Fakat bazen sezaryen gereklidir ya da erken doğum da meydana gelebilir. Miyomlar düşük riskini azaltmaktadır. Gebeliğe bir sakıncası olmadığı için miyom tedavisi gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.
Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By