tr en
Demo Site

Rahim Ağzı Tarama Testi

Rahim Ağzı Tarama Testi

Rahim Ağzı Tarama Testi Nedir?

Rahim Ağzı Tarama Testi tıptaki adıyla Pap Smear Testi, Yunan Doktor George Papnicolaou tarafından adlandırılmış ve rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan bir testtir. Rahim ağzında kanser veya kanserden önceki farklılıkları taramada önemli rol oynar. Kanser öncesi hücreler rahim ağzının yüzeyindedir. Bu tarama testiyle buradan alınıp incelenmesi mümkün olur. Pap Smear Testi ile rahim ağzı kanserlerini teşhis etmek ve hastalıktan meydana gelen ölümlerin azalmasında başarılı sonuçlar kaydedilmiştir.

Rahim Ağzı Tarama Testi Neden Yapılır?

Rahim Ağzı Tarama Testi yapılmasındaki amaç rahim ağzında (serviks) kanser olmayan fakat fark edilmediği taktirde uzun yıllar sonra kansere dönüşme riski olan bazı bulguları erkenden farketmektir. Böylelikle erkenden farkedilen bu bulgular tedavi edilebilir ve kansere dönüşmeden ortadan kaldırılır. Yani bu testi yapmaktaki asıl amaç rahim ağzı kanseri başlamış kişileri saptamak değil, kanser başlamadan yıllar öncesindeki bulguları tespit etmektir.

Pap Smear Testi yapılmayan kadınlarda bu bulgular fark edilmez ve uzun yıllar sonra kansere dönüşebilir. Uzman doktorlar çoğunlukla her üç yılda bir 21 ila 65 yaş aralığındaki kadınlar için rahim ağzı tarama testinin olmasını önermektedir. 30 yaş ve üstü kadınlar için, prosedür HPV testi ile birleştirildiğinde rahim ağzı tarama testini beş yılda bir yapılabilir veya smear testi yerine HPV testini düşünebilirler.

Test Yaptırmadan Önce Neler Yapılmalı?

Testten önceki 24 saat içinde tampon, vajinal kremler veya ilaçlar kullanılmamalı ve cinsel ilişkiye girilmemelidir. Aynı zamanda vajina yıkanmaması gerekmektedir. Bunun sebebiyse bulguların kaybolması ve testin yanlış sonuç vermesidir. Genital enfeksiyon veya akıntı varsa tedavi edildikten sonra smear alınmalıdır.

Rahim Ağzı Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Rahim Ağzı Tarama Testi son derece kolay, kısa zaman süren ve ağrısız bir testtir. Dokuya zarar vermeyen bir uygulama olduğu için acı ağrı hissettirmez. Testin uygulanma süresi 15- 20 saniye kadar kısadır ve rutin jinekolojik muayene sırasında yapılabilir. Muayene sırasında vajinaya spekulum takılmasının ardından rahim ağzı (serviks) görüntülenir.

Vajina ve rahim ağzında çıplak gözle görülebilecek lezyonlar değerlendirilerek yumuşak bir fırça ya da spatula ile sürüntü yapılarak rahim ağzından sıvı örneği alınır. Alınan bu örnek lâm denilen özel ince bir cama konarak alınan bulguların cam yüzeyine yapılması için alkol dolu bir kap içerisine konulur ve üzerine dondurucu özelliği olan bir sprey sıkılır. Fiksasyon denen bu işlem yapıldıktan sonra örnek patoloji bölümüne gönderilerek inceleme altına alınır. Sonrasında sonuçların çıkması 2 - 8 gün boyunca sürmektedir.

 

Rahim ağzı tarama için kullanılan araçlar ve testler şunları içerir:

  1. PAP Smear Testi

PAP testi genellikle rahim ağzı sağlığının saptanmasında ilk adımdır ve genellikle rutin taramanın bir parçası olarak yapılır. Çoğu kadına, 21 yaşında başlayarak PAP testi yaptırmaları önerilir. Yaşınıza ve riskinize bağlı olarak, doktorunuz ayrıca HPV enfeksiyonu için ek bir test önerebilir. Rahim ağzı tarama testi rahim kanseri riskinin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Pelvik Muayene

Bir doktor, görüntüleme teknolojisi ile daha ayrıntılı olarak keşfedilebilecek yumrular için vajinayı, rahim ağzını, uterusu, fallop tüplerini ve yumurtalıkları manuel olarak muayene eder.

Kolposkopi

Bir doktor, rahim ağzını incelemek için kolposkop adı verilen özel bir mikroskoptan faydalanır. Bu mikroskop, alanların büyütülmüş bir görüntüsünü sağlamak için tasarlanmıştır ve doktorunuzun herhangi bir anormal dokuyu görmesine izin verir. Anormal doku fark edilirse doku biyopsisi yapılır.

Biyopsiler

Rahim ağzı kanserini teşhis etmek için kullanılan iki tür biyopsi vardır. Bunlar:

Koni biyopsisi: PAP testi ve kolposkopi sonuçları servikal karsinomu gösterdiğinde, doktorunuz belirtiyi doğrulamak için koni biyopsisi yapabilir. Doktor, neşter yardımıyla rahim ağzından bir doku parçası çıkarır. Doku daha sonra bir patoloğa incelenmesi için gönderilir.

Sentinel lenf düğümü biyopsisi: Bu test, kanser hücrelerinin bir birincil tümörden yayılma olasılığı en yüksek olan sentinel lenf düğümlerinin incelenmesini içerir. Kanserin ötesine yayılıp yayılmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By